2023年10月5日(木)の放送内容

"イグ・ノーベル賞" ことしも日本人が受賞

JAPANESE WIN IG NOBEL FOR ELECTRIC UTENSILS TO ENHANCE TASTE

#824_2023年9月15日のニュース

Two Japanese scientists have been awarded the Ig Nobel Prize, a parody of the Nobel Prize, for their study on how electrical chopsticks can change the taste of food.
2人の日本人科学者が授与されました、イグ・ノーベル賞(ノーベル賞のパロディー)を、彼らの研究に対して、電気を用いた箸がどのように変えることができるのかに関する、食べ物の味を。
Meiji University Professor Miyashita Homei and University of Tokyo Associate Professor Nakamura Hiromi were honored in an online ceremony on Thursday.
明治大学の宮下芳明教授と東京大学の中村裕美(特任)准教授が、栄誉を受けました、あるオンラインの式典で、木曜日に。
This is the 17th straight year that Japanese researchers have won.
これは17番目の連続の年です、日本人研究者たちが受賞した。
Miyashita and Nakamura began their study into the technology 10 years ago.
宮下教授と中村特任准教授は始めました、その技術についての彼らの研究を、10年前に。
Their experiments led to the development of tableware that creates the illusion of saltier food with electrical stimulus.
彼らの実験はつながりました、食器類の開発に、より塩味がする食べ物という錯覚を生み出す、電気的な刺激を用いて。
The scientists are hoping their research can help lower unhealthy amounts of salt in food.
その科学者たちは望んでいます、彼らの研究が減らすのに役立つことができることを、食物の中の不健康な量の塩分を。
The parody award was started in an American science journal in 1991 to celebrate quirky research that "makes people laugh, then think."
そのパロディーの賞は始められました、あるアメリカの科学雑誌で1991年に、ほめたたえるために、「人々を笑わせ、それから考えさせる」奇抜な研究を。