2020年12月25日(金)の放送内容

“ゲノム編集食品” 国内初承認

JAPAN OKS FIRST GENOME-EDITED FOOD

2020年12月12日のニュース

Genome-edited food has been approved for sale for the first time in Japan.
ゲノム編集された食品が、日本で初めて販売を許可されました。
A modified tomato that produces a key amino acid got the green light from a health ministry panel of experts on Friday.
要となるアミノ酸を作り出すようゲノム編集されたトマトが金曜日、厚生労働省の専門家会議から承認を受けました。
The substance, known as GABA, helps lower blood pressure.
GABAとして知られるこの物質は、血圧を下げるのを助けます。
Researchers at the University of Tsukuba and a biotech firm collaborated on the new tomato.
筑波大学の研究者とバイオテクノロジー企業が、この新しいトマトに共同で取り組みました。
They say tomatoes generally contain more GABA than other produce.
彼らによれば、トマトは一般的に他の作物より多くのGABAを含むとのことです。
The researchers used new genome-editing technology to up the tomato's ability to make GABA. They edited its genetic material to precisely alter their tomato.
研究者たちは新たなゲノム編集技術を使い、トマトが持つGABA生成能力を高めました。トマトを正確に変更するため、遺伝物質を編集したのです。
Technological advances enabled the researchers to develop the tomato in just 18 months. The same result might have taken over 10 years using older methods.
技術の進歩のおかげで、研究者たちはたった18か月でこのトマトを開発することができました。従来の方法では、同じ結果を得るには10年以上を要していたでしょう。
The biotech firm says it plans to start distributing free seedlings for kitchen gardens in the first half of next year, with the aim of selling tomatoes as early as 2022.
このバイオテクノロジー企業によれば、来年の前半に無料の苗を家庭菜園向けに提供開始する予定で、早ければ2022年にもトマトの販売を目指しているとのことです。